Borgerliga begravningar i Lund med omnejd

Vackra och värdiga borgerliga begravningar i Lund med omnejd

Axelssons Begravningsbyrå Lund ordnar kompletta, vackra och värdiga borgerliga begravningar i Lund med omnejd, inklusive: Lund, Lomma, Dalby, Södra Sandby, Veberöd, Genarp, Staffanstorp, Bjärred, Löddeköpinge, Burlöv, m fl. Vi tar hand om allt som behövs i samband med en sådan borgerlig begravning. En borgerlig begravning är en begravningsceremoni där var och en helt fritt kan bestämma hur begravningsakten skall utformas. Tvärtemot vad många tror, kan den borgerliga begravningen även innehålla religiösa inslag.

 

Borgerlig begravning

Som alternativ till en begravning i kyrkan kan man istället välja en borgerlig begravning. Varje kommun har skyldighet att erbjuda detta som ett val, men det gäller särskilda regler för hur och var en borgerlig begravning får uträttas, även om val av till exempel musik och förrättade står helt öppet. Vi har sammanfattat några av de vanligaste frågeställningarna på den här sidan.

 

Vad är en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning är en begravningsceremoni där man som anhörig helt fritt kan bestämma hur begravningsakten ska utformas. Den kan innehålla religiösa förtecken, men den kan också vara helt utan religiösa ritualer eller uttalanden.

 

För vem kan man ha en borgerlig begravning?

Vem som helst kan välja att ha en borgerlig begravning, oavsett om den avlidne tillhör Svenska Kyrkan eller något annat trossamfund eller inte tillhör något trossamfund alls.

Borgerliga begravningar i Lund - bild_blomsterarr

 

Var kan en borgerlig begravning äga rum?

Varje kommun är skyldig att ha en anvisad borgerlig förrättningsplats.

I Lunds kommun hänvisar man till kapellen på Norra kyrkogården – Uppståndelsens kapell och S:t Olofs kapell.

I Lomma kommun hänvisar man till Lomma kapell.

Men kanske vill man vara på en annan plats än ett kapell t ex utomhus, hemma, på tomten eller annan plats.

Hur kan en borgerlig begravning se ut?

Det finns en borgerlig begravningsordning som man kan ha som vägledning, men ni får använda vilken ordning ni vill och vilken musik och vilka musikinstrument som helst – även inspelad musik går bra. Vi på begravningsbyrån har stor erfarenhet. Kontakta oss gärna vid frågor.

 

Vem får förrätta en borgerlig begravningsakt?

I Sverige får vem som helst vara borgerlig begravningsförrättare, t ex. en vän eller anhörig eller utsedd personal inom kommunalförvaltningen. Alla kommuner har dock inte någon borgerlig förrättare utsedd.

Vi på begravningsbyrån vet om aktuell kommun har någon officiant utsedd.

 

Vad kostar en borgerlig begravning?

Kostnader som inte ingår i begravningsavgiften – som alla betalar via skatt – är arvodet till officianten och till eventuell musiker.


Officiant Daniel Dahlqvist

Om valet känns klurigt anlitar vi gärna Daniel Dahlqvist med lång erfarenhet som borgerlig officiant. Du hittar Daniels kontaktuppgifter nedan. Samt en presentation med hans egna ord.

 

Presentation

För den som väljer en borgerlig begravningsceremoni finns det inga färdiga mallar man måste följa. Detta ger de anhöriga stor frihet till en personlig utformning men kan också vara hämmande och kännas svårt.
Med min erfarenhet och mitt kunnande hjälper jag de anhöriga att utforma ceremonin så att den får en personlig prägel. Jag är mån om att de anhöriga så långt det är möjligt bestämmer innehållet i ceremonin, men jag finns tillhands med min hjälp om och när det önskas.

 

Den som väljer att anlita mig får en person som: 

  • kan ansvara för hela begravningsceremonin – officiant, musiker och solist
  • är lyhörd för de personliga önskemålen
  • sätter en personlig prägel på begravningsceremonin
  • värnar den personliga kontakten med de anhöriga.
  • lägger stor vikt vid skrivandet av minnestalet och dess utformning

I mitt uppdrag ingår:

  • Hembesök hos anhöriga för utformning av ceremonin samt innehållet i minnestalet
  • Skriva Minnestal
  • Leda begravningsceremonin
  • Diktläsning
  • Sångsolist & pianist (tillval)
En del anhöriga föredrar ett samtal på begravningsbyrån eller annan neutral plats istället för ett hembesök. Likaså är det inte alla som önskar att ha dikter med i ceremonin.
Ingenting är rätt eller fel. Det står var och en fritt att välja upplägg.

Bakgrund

Jag är utbildad musiklärare vid Musikhögskolan i Malmö och har arbetat so

m sångpedagog på Estetiska Programmet i drygt 15 år samt frilansat som sångare, musiker, låtskrivare och textförfattare under 25 års tid. Under dessa år har jag medverkat som solist vid ett stort antal begravningar vilket har gett mig en stor erfarenhet av begravningsceremonins innehåll och genomförande.

Sedan 2016 har jag även varit borgerlig officiant och jag vill med mina kunskaper, min rutin och professionalitet hjälpa de anhöriga att skapa ett fint och personligt minne av begravningsceremonin.

Referenser

För referenser vänligen se nedan.

Daniel Dahlqvist
Borgerlig officiant

Hemsida:

Kontaktuppgifter:

Telefon: 0709-600923

 


”Vid avskeden av både vår mor, 2017, och far, 2019, har vi haft förmånen att få göra det under Daniels fantastiska ledsagning. Hans varma, intresserade engagemang vid förberedelsesamtalet kring personen som lämnat, hans underbara förmåga att sammanfatta, tolka och återberätta dennes hela liv med värme och faktiskt en smula humor, gjorde att glädje och tacksamhet är den känsla som alla vi anhöriga haft med oss efter bägge ceremonierna. Och den känslan finns kvar hos oss där ännu.”

Maria & Camilla Schäfer

 

”När någon dör hastigt och oväntat är begravningen något man gruvar sig särskilt mycket inför. Så var det med min man Hans dödsfall. En begravning är alltid väldigt känslostark och man önskar av hela sitt hjärta att den ska bli vacker och stämningsfull men också en tröst mitt i det svåra.

Ingen hade kunnat göra det bättre än Daniel. Vi träffades hemma för ett mycket fint och givande samtal och när begravningsdagen kom kände jag mig helt lugn.

Daniel utstrålade en värme som gav en stor tröst till oss alla och med stor innerlighet lotsade han oss igenom ceremonin, höll ett mycket personligt minnestal och läste de utvalda dikterna med vacker och bärande röst.”

Christina Tovoté

”När vi stod inför vår svåraste och tyngsta uppgift i livet – att ta farväl av vår käre man och pappa som plötsligt och oväntat gått bort kände vi att Daniel med sitt stora engagemang och sin närvaro verkligen gjorde avskedet så värdigt och fint som det bara kunde bli.
Genom sitt pianospelande och sin sång spred han ett kärleksfullt ljus i den mörkaste av stunder.”

Janet & William Juhlin

 

 

Axelssons Begravningsbyrå Lund - SBF logga

Vi är auktoriserade av Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF).

Getingevägen 1 – Huvudkontor
222 19 Lund
Vxl. 046-211 20 50
info@axelssons.se

Kajgatan 12 – Filial
234 40 Lomma
Tel. 040-41 40 80
lomma@axelssons.se

Juridisk Avdelning
222 19 Lund
Vxl. 046-211 20 50
juridik@axelssons.se

 

Öppettider

Helgfria vardagar

09.00 – 17.00

Öppettider

Helgfri Måndag-Torsdag

09.00 – 15.00

Öppettider

Helgfria vardagar

09.00 – 17.00

 


Google Recensioner
4.8
139 recensioner
×
js_loader
Google Recensioner
4.8
139 recensioner
×
js_loader