Här nedan har vi sammanställt vad som kan vara bra att veta som gäst inför en begravning.

 

Klädsel

Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Men även när det inte finns några direkt uttalade krav om klädsel, kan det kännas bra att klä upp sig. Det är dels ett sätt att förbereda sig själv inför begravningen, dels ett sätt att visa respekt och sitt deltagande.

Det vanligaste idag för män är mörk kostym (kavaj). Svart slips är alltid korrekt. Du som tillhör närmaste familjen kan även ha vit slips.

För kvinnor är det vanligaste mörk dräkt, klänning, kjol eller byxor och mörka strumpor.

 
”Valfri klädsel” innebär att gästernas klädsel är just valfri. Detta hindrar inte de gäster som vill klä sig formellt att göra det.

När det står ”Ljus klädsel” i inbjudan innebär detta att ljus (valfri) klädsel önskas för en mindre formell känsla.

Barn kan alltid ha sina finkläder.

Sorgband används idag mycket sällan. Men i t.ex sport-sammanhang, då någon närstående till laget avlidit, förekommer det att laget bär ett brett sorgband på vänster arm.

 

 Tal och fotografering

Tal på begravningar kan ha mycket olika karaktär beroende på om de hålls i ceremonilokalen eller vid minnesstunden. Det tal som hålls i ceremoni-lokalen eller vid graven har ofta en mer formell framtoning och bör vara kortfattade. Tal vid minnesstunden kan ha mer av karaktären vardagsberättelser som speglar den avlidnes personlighet och intressen. Läser du från manuskript kan en kopia av talet vara ett fint minne för de närmaste.

Att fotografera möter som regel inget hinder, förutsatt att de anhöriga inte har något att invända. Man brukar dock rekommendera att inte fotografera under själva ceremonin. Rådgör med begravningsbyråns representant.

Vid filmning och/eller ljudupptagning skall detta förankras även med upplåtaren av lokalen, normalt prästen.

 

 

Blommor

Buketter och kransar till begravningen beställer du av en begravningsbyrå eller en blomsterhandlare minst några dagar före begravningen beroende på ditt val av arrangemang.

Flera personer kan gå ihop om en krans eller bukett. Det är vanligt att man skriver en hälsning på kort eller band.

En liten handbukett som läggs vid kistan eller i graven är brukligt att ta med sig och det är idag lika vanligt att män som kvinnor använder det som en hälsning.

Vi hjälper dig gärna ordna blommor till begravningen. Klicka  på knappen nedan för att se våra alternativ och beställning.

 

Beställ blommor

 

Kondoleans

Att kondolera innebär att man uttrycker sitt deltagande till de anhöriga till någon som avlidit. Man kan framföra sina kondoleanser personligen, med ett kort eller blommor som skickas hem till de anhöriga före begravningen.

Fanor och Fanbärare

Vill organisation eller förening hedra den avlidne med fanvakt under begravningsceremonin måste de anhöriga (begravningsbyrån) kontaktas för ett godkännande.

Läs mer om de formella kraven här.

Vanliga frågor

Vi har sammanställt flera av de vanligaste övriga frågorna om vad man bör tänka på och vad som brukar gälla vid begravningar här.